Verwauwen

Gepubliceerd op 29 april 2021 om 10:49

Een organisatie adviseren of met eigen handjes een oude boerderij renoveren. Het lijken twee verschillende werelden, maar niets is minder waar!

Onze oude boerderij is wel echt een bouwval te noemen. Gewoon alles tegen de vlakte en opnieuw beginnen was misschien wel het gemakkelijkst geweest, maar dan waren de ziel en het karakter verloren gegaan. Mensen in de wijde omgeving kennen de bakkerij en het winkeltje die tot een aantal jaren geleden in het pand zaten en vertellen daar verhalen over. Een plek met een geschiedenis om trots op te zijn en niet om plat te gooien.

Als organisatieadviseur neem ik ook geen bulldozer mee. Niet zomaar binnenwandelen en alles tegen de vlakte, maar met aandacht en respect voor al het mooie wat er al aanwezig is gaan verwauwen. Wat kan je behouden, wat heeft misschien wat ondersteuning nodig, wat kan je bewaren om te hergebruiken en hoe kan je door te herwaarderen en vernieuwen het ‘oude’ nog mooier maken?

Natuurlijk begin je met een idee, een visie en een plan van aanpak (of met een gesprek met Fee 😊). Waar wil je naartoe en hoe kom je daar? Maar onderweg moet je flexibel zijn en bijsturen. Eerst afpellen voordat je weer kunt gaan opbouwen. De strategie bijstellen aan de hand van wat je tegenkomt.

Ik wilde eigenlijk alleen de schoorsteen slopen, maar de muur erachter viel vervolgens van ellende vanzelf om. Een tegenvaller zou je denken, maar de ruimte die toen ontstond bleek veel gaver dan hoe het in het plan was bedacht. Wauw! Hoppa, plan aangepast 😉

Als je er open voor staat en goed kijkt vind je overal schatten. Schatten om te koesteren, om trots op te zijn, te (her)waarderen en om te laten zien. Nee, ik heb het niet over kisten vol goud. In de oude boerderij vond ik oude theelepeltjes, een kwartje uit 1950, wel 20 verschillende kleurrijke oude behangetjes, prachtige door houtworm gemaakte kunstwerken en twee super gave glazen reclameborden die in karton gewikkeld tegen de dakrand gedrukt lagen. Misschien wel de grootste schat was bijna voor altijd verloren gegaan. Door het sloopwerk belandde er een grote hoeveelheid hout in de afvalcontainer. Tijdens het weggooien viel er een klein latje uit mijn handen op de grond. Ik pakte het op om het alsnog in de container te gooien, maar nog net op tijd viel me op dat er iets op het latje geschreven stond. Het bleek een boodschap uit mei 1940. 80 jaar geleden schreef iemand iets op een latje in de hoop dat het ooit gevonden zou worden en die dag vond ik het! Wauw! Al deze schatten zijn met bewondering bekeken en bewaard.

Organisaties zijn altijd in beweging en net als voor een woning moet je er goed voor zorgen en openstaan voor wat zich aandient. Meegroeien met de eisen en wensen van de tijd. Soms zijn kleine reparaties nodig en soms misschien een grondige renovatie. Koester en waardeer het oude en verheug je op het nieuwe. Hoe mooi is het als je je er echt thuis voelt! Wauw!

Welke schatten zijn er in jouw organisatie te vinden? Waar ben je trots op? Waar wil je naartoe? Hoe kunnen we jouw organisatie verwauwen? Fee staat te fladderen en te trappelen om het met je te ontdekken!!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.